Машинне укладання промислової бруківки

Будівництво сучасних і комфортних просторів у наш час вимагає не тільки винахідливості та досконалості дизайну, а й раціонального підходу до технологічних процесів. Один із ключових етапів цього складного шляху - укладання тротуарної плитки, яке визначає не лише зовнішній вигляд території, але і її функціональність та тривалість експлуатації. Для того, щоб ефективно, швидко та якісно провести монтаж покриття радимо використовувати технологію машинного укладання бруківки. У цій статті ми детально розповімо про цю технологію, які в неї переваги, недоліки, з якою бруківкою її можна використовувати та покажемо реальні приклади наших клієнтів. 

img1

Що таке машинне укладання та чим воно відрізняється від ручного? 

Існують два способи укладання тротуарної плитки: традиційний ручний та автоматизований - за допомогою машин. Машинне укладання бруківки – це нова технологія замощення території фігурними елементами мощення (ФЕМ). За допомогою спеціальної техніки декілька кваліфікованих спеціалістів замощують плитку рядами. Робиться акцент на автоматизації процесу, мінімізації витрат та часу. На відмінну від машинного, традиційна укладка бруківки передбачає ручне розміщення та вирівнювання кожної окремої плитки кваліфікованими спеціалістами.

img1

Машинна укладка тротуарної плитки – плюси та мінуси

Почнімо з переваг. Насамперед машинна укладка бруківки економить ваш час. Бригада з однієї машини за день може замостити ділянку площею до 1500 м2. Механізована робота зменшує потребу у великій кількості кваліфікованих спеціалістів, що знижує загальні витрати на облаштування поверхні (укладання). Автоматизована техніка дозволяє досягти високої рівномірності та точності укладання, що позитивно впливає на зовнішній вигляд поверхні. Зважаючи на всі плюси, вартість послуги машинної укладки є відносно невисокою.

Машинне укладання не зовсім підходить для замощення кольорової продукції. Складність полягає в тому, що бруківка буде братися одразу цілими рядами з піддонів. У такому випадку інколи між модулями* можуть виникати розбіжності у відтінку кольору. Незначна різниця у відтінку між елементами є неминуча з точки зору технології виробництва бруківки та допускається державними та європейськими стандартами. Це не проблема для промислових обʼєктів, адже для них більш важливим аспектом є якісна експлуатація поверхні, а не її бездоганно однорідний колір. Якщо вам потрібно викласти кольорову тротуарну плитку і щоб вона створювала монолітне та рівномірне забарвлення, радимо розглянути ручну кладку та використовувати правило “Трьох піддонів”. Воно допоможе вам створити більш злагоджене суцільне забарвлення.

*модуль – це ряд знятий з піддона, група елементів, що буде повторюватися. 

img1

Для кого підійде машинна укладка тротуарної плитки?

Машинне укладання тротуарної плитки є ефективним інноваційним рішенням, яке може бути корисним для різних типів проєктів:

  • для будівельних компаній, що спеціалізуються на дорожньо-будівельних роботах та яким потрібне недороге, швидке та якісне рішення для замощення проєктів;
  • для підприємств, які потребують якісного монтажу великих площ;
  • для власників комерційних об’єктів, торгових центрів, готелів та ресторанів, які можуть використовувати машинне укладання плитки для створення надійного і довговічного покриття;
  • Для будь-яких інших великих рівних ділянок, де є мінімальна кількість маневрування і дорізання. 

ТМ “Мій Двір” співпрацює з провідними компаніями які проводять машинне укладання. Зверніться до нас - і ми надамо вам контакти спеціалістів! 

Особливості укладання бруківки машинним способом

Після того як бруківка встановлена на місце, важливо здійснити ущільнення. Найкраще це зробити за допомогою мобільної віброплити, яка допоможе якісно вирівняти поверхню. Водночас на поверхні потрібно засипати шви між тротуарними плитками. Це один із найголовніших процесів в укладанні. Заповнені шви між тротуарними плитками допомагають фіксувати бруківку відносно решти поверхні, завдяки чому плитка не рухається і навантаження на поверхню розподіляється рівномірно. Також шви допомагають тримати елементи на правильній відстані один від одного. Це забезпечує захист елементів від утворення сколів, адже елементи не стикаються між собою. Рекомендуємо пересипати шви крупнозернистим піском або спеціальними заповнювачами. Під час подальшої експлуатації, при виникненні потреби, можна повторно пересипати шви.

img3

Яка тротуарна плитка підходить для машинної кладки?

Технологія укладання бруківки машинним способом вимагає використання спеціальної промислової бруківки або деякої іншої плитки, яка має у комплекті комбінацію елементів різних розмірів. ТМ “Мій Двір” у своєму асортименті має таку бруківку.

Промислова бруківка – це спеціальний бетонний виріб, призначений для укладання площ перед промисловими та комерційними обʼєктами. Така плитка має висоту 8, 10 або 12 см та спеціальну форму з переплетеннями. Завдяки цій особливості елементи промислової бруківки під час руху вантажних авто та іншого спеціального транспорту не витискаються з полотна, запобігають деформації поверхні та впевнено витримують високе навантаження. ТМ “Мій Двір виготовляє декілька видів промислової бруківки:

  • Гантель Pro – має Т-подібну форму з переплетеннями, виготовляється у висоті 8, 10 та 12 см; 
  • Фалка Pro – має спеціальну зубчасту форму, що дозволяє переплітати та щільно зʼєднувати елементи між собою у такий спосіб створюючи стійке до зсувів елементів покриття. 
img5
Гантель Pro
 
img5
Фалка Pro

Спеціальна плитка в мультиформі – це бетонний виріб, що має у комплекті кілька елементів в модулі. Модуль такої плитки сформований так, що при укладанні машиною його крайні елементи потрібно поміняти місцями один навпроти одного на межі стикувальних шарів. У такому випадку ви зможете досягти монолітного полотна. Важливо: заміняти елементи місцями потрібно спеціальним вакуумним захватом. 

Тротуарна плитка ТМ “Мій Двір” в мультиформі, що підходить для машинного укладання: Романо, Новатор Міні, Модерн, Новатор 6.

img3

На фото схема перестановки елементів тротуарної плитки Модерн

Ми радимо обирати саме тротуарну плитку як основне покриття для свого проєкту. Детальніше про те, як обрати матеріал для своєї території, ми розповіли у статті “Асфальт. Бетон. Бруківка”

Наш досвід з використання механізованого укладання

В цьому розділі ми розкажемо вам, на прикладі проєктів з нашою продукцією, про успішне застосування технології машинної укладки та про виклики, які ми пройшли під час реалізації цих проєктів. 

Проєкт 1. Логістичний центр Protec Zymna Voda

 
img3

Це перший проєкт, в якому було використано технологію машинного укладання з продукцією Мій Двір. Площа замощення – близько 80 000 м2

Проблематика проєкту: при виборі виробника тротуарної плитки, компанії-підрядники, що проводять роботи з автоматизованого укладання, ставлять високі вимоги відбору до виробів з якими їм доведеться працювати. Все тому, що механізоване укладання ефективне та швидке лише якщо вироби відповідної якості. Якщо виявиться, що тротуарна плитка має дефекти, укладальникам прийдеться витрачати багато часу на ручне замощення, щоб нівелювати недоліки. А це звісно найменше, що хочеться робити коли в тебе під боком є автоматизовані машини для укладання. Ми взялися за цей проєкт, адже для нас, виробництво такої продукції - це виклик, щоб перевірити наш досвід та технології. 

Компанія, що проводить механізоване укладання, поставила нам перелік високих вимог по якості продукції, які ми успішно виконали:

Вимога № 1. Мінімальне відхилення у висоті тротуарної плитки

Для ефективного механізованого укладання потрібна тротуарна плитка з мінімальною похибкою у висоті. Досвідчені будівельники знають, що за стандартами відповідності незначні відхилення допускаються, проте при мощенні стараються звести їх до мінімуму. При ручному укладанні тротуарної плитки похибка усувається за рахунок трамбування поверхні або правильного розміщення продукції. На жаль, цього не можна досягти на великих об’єктах, які укладаються автоматизованим способом. У такому разі при укладанні тротуарної плитки з неправильною висотою кожен модуль мощення плитки (ряд знятий машиною з піддона) буде знаходитися не на одному рівні. Таку похибку у висоті неможливо усунути трамбуванням, тому такі дефекти не повинні допускатися ще на етапі виробництва. Саме це ми й робимо. 

Мій Двір експлуатує високотехнологічні виробничі лінії, які контролюють рівень висоти готових виробів. Виробнича лінія має лазерні вимірювачі висоти продукції та автоматично вносить коригування у свій режим роботи для запобігання можливих відхилень. 

img3

Вимога №2. Низький рівень похибки у інших геометричних розмірах тротуарної плитки 

Окрім відповідної висоти, механізоване укладання вимагає мінімальну похибку в інших геометричних параметрах тротуарної плитки. Тобто всі елементи повинні мати майже ідентичні геометричні розміри, а можлива поява відхилень повинна бути мінімізована. Це дуже важлива вимога, адже на великих обʼєктах площа замощення становить десятки тисяч кв.м. Якщо принаймні один елемент модуля продукції з переплетенням буде відрізнятися у своїх розмірах внаслідок нерівномірного та передчасного зношення виробничої пресувальної форми, він при укладанні “посуне” наступні модулі тротуарної плитки. Це спричинить порушення симетрії модуля, що зростатиме в геометричній прогресії, та ситуацію, коли наступні елементи не зможуть замикатися між собою і потрібно буде проводити масштабні ручні роботи з дорізання та допасовування. Геометричні дефекти виникають, якщо використовувати низькоякісні пресформи та не звертати увагу на вичерпання їх ресурсу. 

img3

Всі пресувальні форми ми отримуємо від нашого надійного постачальника - німецької компанії, яка є світовим лідером у виробництві пресформ для виробництва тротуарної плитки і має більш ніж півстолітній досвід. Спеціально для проєкту логістичного центру ми замовили нову пресформу тротуарної плитки у конфігурації для машинного укладання. Згодом ця плитка отримала назву Гантель Pro. Завдяки використанню надійних форм ми можемо протягом всього періоду замощення ділянки виготовляти продукцію високої якості з мінімально допустимою похибкою у геометричних параметрах.

Використання перевірених пресувальних форм є запорукою високої якості продукції, яка відповідає державним стандартам у частині її геометричних характеристик  і спрощує процес укладання. Важливо додати, що ми надаємо гарантію 25 років на всі наші бетонні вироби.

img1

Вимога №3. Безперебійне та швидке виготовлення великої кількості продукції

Укладальні бригади потребують безперебійного постачання виробів аби виконувати швидке укладання. Виробник Мій Двір здатен виготовляти продукцію не лише якісно, а й у великих кількостях. Ми 2 місяці без зупинок постачали продукцію для логістичного центру, що дозволило вчасно завершити проєкт. 

Ми стикнулися з багатьма новими викликами, проте виконали свої обовʼязки, що дозволило успішно завершити та здати в експлуатацію обʼєкт. Виробник Мій Двір отримав перший та важливий досвід з виробництва продукції для механізованого укладання.

Проєкт 2. Сухий порт в с.Мостиська Другі

 

Виклик: Окрім перерахованих вище вимог по високій якості, ми повинні були першими в регіоні виготовити тротуарну плитку висотою 10 та 12 см яка буде придатною для машинного укладання. 

Вирішення: Через те, що ми ніколи не виготовляли продукцію такої висоти, для цього проєкту ми знову спеціально закупили нові німецькі пресувальні форми та розширили асортимент нашої продукції двома новими виробами. 

Результат: Попри те, що це був наш перший досвід, ми отримали якісний продукт та забезпечили об’єкт довговічним покриттям. Загалом площа замощення сухого порту склала близько 75 000 м2.

Примітка: тротуарну плитку з висотою 12 см у великих масштабах недоцільно замощувати ручним методом укладання. Тільки один елемент плитки Гантель висотою 12 см важить близько 8 кг. Тому якщо купляєте промислову бруківку такої висоти, використовуйте машинне укладання. 

У підсумку хочемо зазначити, що два види укладання бруківки – ручна та машинна укладка – призначені для різних цілей. Перший вимагає більше ручної праці, витрат часу та фізичних зусиль. Він незамінний коли необхідно виконати багато дорізання/допасування відносно загальної площі укладання або якщо потрібно створити візерунок або мозаїку. Ручне укладання підійде для приватних малих територій де є багато поворотів та розгалужень. Натомість технологія укладання бруківки машинним способом корисна у великих проєктах, де вимагається висока продуктивність, ефективне використання коштів, швидкість та точність. Виробник Мій Двір має успішний досвід у виготовленні промислової бруківки для машинної кладки та співпраці з компаніями, що надають послуги машинного укладання. Це підтверджують наші проєкти та клієнти, які задоволені співпрацею з нами.

Купити плити та плитку можна на сайті виробника «Мій Двір».
Більше інформації ви можете дізнатись за телефоном:
0 800 302 103