Плита чи плитка?

Що перше тротуарна плита чи тротуарна плитка? Це одне з вічних питань, на яке навіть британські вчені не змогли дати відповідь. Однак ми не будемо ставити вас у безвихідь, а тому розкриємо другу найбільшу таємницю людства (першу ще самі не знаємо).
Насправді вони з’явилися одночасно. Так, і таке буває. Якщо ви любитель квантової механіки, то ви мене зрозуміли вже з півслова. Але якщо ви теж не розумієте різницю між тротуарною плиткою та тротуарною плитою, то ми вам зараз все пояснимо.

Чому тротуарна плитка та плита – це різні речі?

Ці два елементи хоч і співзвучні за назвою, однак за функціоналом і призначенням досить протилежні.
Тротуарна плитка, на відміну від плити, має зовсім інші сфери застосування. Через свій невеликий розмір вона здатна витримувати більше точкове навантаження. Все через фізику, звісно, адже якщо на велику плиту почати точково давити великою масою, вона розколеться. А плитка через малу площу зможе витримати це випробування. Ось чому тротуарні плити використовують у місцях з меншим трафіком:
  • для подвір’їв;
  • у парках;
  • для терас;
  • у місцях де переважно пішохідний рух;
  • для тротуарів, де не планується рух транспорту.
Якщо ви захочете покласти плити на своєму подвір’ї, швидкість руху на ділянці для заїзду авто повинна бути не більша 5 км/год, бо ще потрібно враховувати клас навантаження. До речі ось стаття про нього тут.
Тротуарну плитку ж можна ставити у громадських місцях, де інтенсивний не тільки пішохідний, але і велорух. Також нею замощують в’їзди для автомобілів, використовують, як частину дорожньої інфраструктури.

Як відрізнити тротуарну плиту від плитки?

Щоб відрізнити тротуарної плиту від плитки, необхідно зробили лише один крок: порахувати співвідношення сторони до висоти. Якщо отриманий результат буде більшим за коефіцієнт 4 – це плита. Не бійтеся, на щастя вищої математики тут немає.
Простий приклад – у нас є чудовий Новатор 6, який має вимір найбільшого елемента 60x30. Тобто найбільша сторона серед усіх фрагментів – 60 см. Чому ми беремо саме найбільший фрагмент зі всіх наявних?
Часто комплект бруківки – це не лише один елемент. Вона складається з декількох малих та великих частин, які комбінують для створення міцнішої поверхні та гарних візуальних композицій.
Для прикладу візьмемо плиту Хосе. У неї аж 5 елементів, деякі з яких можна віднести до категорії «плитка», тому для оцінки допустимого навантаження слід брати до уваги найбільш схильний до розколів фрагмент.
З цим розібралися, повертаємося до простої математики. Ми маємо найбільшу сторону Новатора 6, яка становить 60 см. Висота Новатора – 6 см. Отож ми просто ділимо 60 на 6, і отримуємо 10. Керуючись математичними знаннями та дедукцією, ми бачимо, що 10 більше за коефіцієнт 4, отож Новатор 6 належить до категорії плит.
Що ж, тепер ви знаєте не тільки різницю між тротуарною плитою та плиткою, але й як правильно обирати покриття та як цей вибір вплине на ваше подальше життя. А ще ви на крок наблизилися до звання «експерта з бруківки». А якщо бажаєте обрати для себе тротуарні плити чи плитку, з радістю чекаємо вас у наших відділеннях, також можете зателефонувати нам або навіть замовити у нас сайті.
Купити плити та плитку можна на сайті виробника ТМ «Мій Двір».
Більше інформації ви можете дізнатись за телефоном:
0 800 302 103