як позбутися моху на бруківці?

Мох є всюди. Він поширений від теплих вологих тропіків до безликих полярних областей. Люди використовують його в медицині, науці, будівництві та навіть в дизайні (як декоративний елемент). Однак боротьба з мохом на бруківці – давня та далеко не улюблена справа кожного господаря.
Завдяки стійкості та вмінню пристосуватися до будь-яких умов, мох з легкістю з’явиться у вас на подвір’ї, зокрема у швах між тротуарними плитками. Ваш новий «сусід» здатен попсувати вам настрій і візуальне враження подвір’я та знищити вашу репутацію хорошого господаря. Тож ми підготували для вас поради про те, як та якими методами видалити мох.
Етап 1: чищення бруківки

Як боротися з мохом на бруківці?

Фахівці виділяють два методи боротьби з мохом – ручний та за допомогою хімічних засобів. Ми радимо їх комбінувати, щоб отримати максимальний результат.
Перший крок – чищення. Для початку доведеться попрацювати самостійно. Щоб не пошкодити тротуарну плитку, потрібно діяти обережно та використовувати правильні інструменти, які зможуть повністю видалити шар моху з поверхні. Ось декілька інструментів, що продаються в будь-якому магазині садових товарів:
  • м’які дротяні щітки;
  • скребки для швів;
  • шпатель;
  • газовий паяльник;
  • мийка високого тиску;
  • мітла (це в крайньому разі, якщо нічого іншого під рукою немає).
Після того, як ви власноруч очистили поверхню, потрібно промити її водою і ще раз повторити процедуру. Це робиться для того, щоб на верхньому шарі тротуарної плитки не залишилося маленьких частинок моху. Якщо їх не забрати, всі ваші зусилля підуть нанівець.
Етап 1: чищення бруківки
Після повторного очищення переходимо до другого кроку – застосування хімічних засобів.
Все, що потрібно зробити, це залити поверхню тротуарної плитки засобом для видалення моху та почекати поки хімікати зроблять свою справу. Але чим конкретно треба видаляти небажану рослинність?

Боротьба з мохом на бруківці «народними методами»

В інтернеті часто можна знайти коментарі та цілі статті про те, що домашні способи ефективно допомагають видаляти мох на бруківці. Крім того, їхня вартість набагато менша, ніж ціна професійних хімічних препаратів. Тому ми зібрали найпоширеніші варіанти та перевірили, чи дійсно вони такі дієві. Спойлер – ні.
Пральна сода та сольовий розчин – товари, які є у кожному домі. «Експерти» радять зробити суміш (беремо соду або сіль та заливаємо її кип’ятком) та обприскати нею уражені ділянки та почекати 1-2 дні. Потім змити її та ще раз почистити бруківку щіткою. Ми спробували цей чудодійний засіб і з’ясували, що від нього ніякої користі. Все тому, що у звичайній соді надто мало карбонат натрію, який би міг знищити мох. Якби цей засіб був дієвим, ним би почистили всю бруківку у Львові і не тільки.
Крім порошків, в інтернеті радять використовувати оцет та газовані напої, зокрема кока-колу. Ми не побоялися і перевірили чи щось з цього дійсно допоможе. Але знову розчарування – столовий оцет ніяк не вплинув на рослинність, а більш концентрований потрібно використовувати у великих кількостях. Щодо кока-коли, то як засіб проти моху, вона неефективна. Крім того, цей солодкий напій липкий та привертає увагу комах.
Єдина річ, яка дійсно допомагає як в профілактиці від моху, так і в боротьбі з ним, це пісок. «Мій Двір» радить після чищення та інших процедур засипати ним шви. Тоді буде більше шансів, що бруківка залишиться чистою, а між швами не з’явиться трава чи мох.

Хімія від моху на бруківці

Отож ми бачимо, що домашні способи неефективні, тому перейдемо до професійних хімічних засобів від моху. Вони точно знищать весь мох і з ними не буде мороки. Крім того, їх можна купити у будь-якому садовому магазині. Зазвичай вони продаються у вигляді концентратів, тому потрібно буде приготувати розчин. Не забувайте дотримуватися правил безпеки, адже хімікати, на жаль, не зроблять ваші руки ідеально гладкими.
Дотримуйтеся правил безпеки та обережно використовуйте хімічні концентрати

Догляд за бруківкою

Для того, щоб мох не ріс у вас на подвір’ї, потрібно створити відповідне середовище. Зазвичай він розвивається на ділянках, що недостатньо освітлені сонцем та в місцях, де висока волога і немає постійного стоку води. Щоб усунути ці сприятливі для моху умови, вам потрібно:
  • зробити постійний стік води;
  • просипати проміжки під плитами піском;
  • забезпечити ділянки дренажем.
Дбайливе ставлення допомагає тротуарній плитці довше залишатися в хорошому стані. Якщо ви робитимете все правильно та за нашою інструкцією, то красиве подвір’я вам забезпечене на довгі роки.

Як боротися з травою на бруківці?

Бонусом розкажемо ще й про видалення трави між бруківкою. Для запобігання появі трави між плитами їx, перед мощенням, кладуть на спеціальну поверхню (основа з піску та щебеню, що не пропускатиме вологу). Якщо її немає, то радимо видаляти траву такими способами:
  • вручну ножицями або ножиком;
  • ошпарювати шви кип’ятком;
  • промивати мийкою високого тиску;
  • пропалювати газовим чи бензиновим паяльником;
  • за допомогою спеціальних хімічних препаратів, що містять гербіциди
При видаленні трави з бруківки не забувайте про засоби індивідуального захисту
Догляд за тротуарною плиткою зберігає їй естетичний зовнішній вигляд. Завдяки цьому вона слугуватиме вам довго та вірно. Нинішні прості технології дозволяють розв’язати цю проблему. Крім того, не варто вестися на розрекламовані дорогі засоби. Простий ножик чи пісок теж є ефективними інструментами, особливо в умілих руках. Прості речі для простої бруківки – що ще треба для щастя?
Купити плити та плитку можна на сайті виробника «Мій Двір».
Більше інформації ви можете дізнатись за телефоном:
0 800 302 103