Класи
навантаження

Коли ви йдете вибирати бруківку, чи ви задумуєтеся про її вигляд, стиль, як вона буде поєднуватися з іншими видами та якого вона має бути кольору: однотонна чи може «Колор-Мікс? Звісно, що так. А як щодо товщини бруківки та її максимального навантаження? Перший раз про це чуєте? Нічого страшного, зараз все швидко та доступно пояснимо.

Що таке клас навантаження?

Тротуарна плитка може бути різна, в кожної є свої геометричні параметри. Відповідно у кожної фізичні властивості теж бувають різними. Одна бруківка може витримати великий рівень навантаження (контейнеровоз, наприклад, чому б ні), друга – взагалі тільки для пішоходів. Через те її й поділяють на класи, про які ми зараз все розкажемо та покажемо.
Клас навантаження – важливий показник для бруківки, адже від нього залежить, як вона буде використовуватися. Він визначається на основі декількох параметрів: вид поверхні, наявність фаски, геометричні розміри та висота (товщина). Саме вони формують рівень міцності та стійкості бруківки.
Вібропресована бруківка ТМ «Мій Двір» розподілена за п’ятьма класами навантаження. Кожна форма бруківки ТМ «Мій Двір», залежно від товщини, а також співвідношення двох інших геометричних вимірів, призначена для різних цілей, тому розглянемо кожен з них окремо.

Клас 1

У даному класі представлена тротуарна плитка, яка розрахована лише на пішоходів, без руху транспорту. Також вона не підходить під площі складського характеру. Зазвичай у цього класу товщина бруківки – 4,5 см, і вона використовується у багатьох громадських місцях:
  • паркові доріжки чи алеї;
  • тротуари, де не планується рух транспорту;
  • тераси;
  • зони, призначені лише для руху пішоходів.;
Звісно, що її також замощують в приватному секторі, де рух набагато менш інтенсивний.

Клас 2

У цьому класі представлена вже бруківка для подвір’я, де можливий заїзд легкових автомобілів. Зазвичай це бруківка товщиною 6 см, однак тут вже треба дивитися на індивідуальні параметри кожної, бо ми знаємо, що кожна плита витримує менше навантаження, ніж плитка
Таку плитку можна вимощувати на подвір’ї, зонах паркування автомобілів (саме на паркомісці, не на дорозі, що веде до цього місця), інших подібних місцях. Плита класу 2 розрахована на місця, де переважає рух пішоходів, проте існує можливість заїзду легкових авто. Однак швидкість повинна не перевищувати 5 км/год, аби не створювалося надмірне горизонтальне навантаження.

Клас 3

У цьому класі знаходиться бруківка, що ідеально витримує навантаження авто. Її товщина – 6 см. Таку тротуарну плитку можна застосовувати на місцевих під'їзних або міжквартальних дорогах, житлових зонах з неінтенсивним рухом, де пересуваються легкові автомобілі. Ситуаційно допускається заїзд важчого транспорту (такого як сміттєвози, сервісні автомобілі тощо). Дозволене навантаження до 6 тонн на вісь. Щодо швидкості руху, то вона не повинна перевищувати 30 км/год, оскільки висота плитки класу 3 не може поглинати горизонтальні навантаження так ефективно як наступні два класи. До речі, яскравим прикладом 3 класу є наша 6-сантиметрова львівська бруківка, без якої ми не вже не можемо уявити наше прекрасне місто Лева.

Клас 4

Зазвичай висота бруківки у цьому класі - 8 та 10 см. Вона може застосовуватися у місцях з підвищеною інтенсивністю руху та навантаженням на поверхню. Це здебільшого виникає на стоянках і комерційних ділянках, а також на дорогах загального користування. Для ділянок, де переважає інтенсивний рух легкового транспорту, рекомендована висота бруківки – від 8 см. А ось вже для промислових ділянок, де планується рух вантажного транспорту, складів, де є стоянки для вантажного транспорту, рекомендується продукція висотою 10 см. Даний клас продукції може витримувати навантаження до 8 тонн на вісь, що звісно не рекорд, адже максимально міцна бруківка у нас в останньому класі

Клас 5

Цей клас містить особливі випадки застосування бруківки зі значними навантаженнями на поверхню, як вертикальними, так і горизонтальними. Простий приклад – для вантажного транспорту зі значним навантаженням на вісь (наприклад контейнеровози) або ж для зони, де планується маневрування вантажного транспорту, навантажувальних машин, тощо
Висота такої міцної бруківки повинна бути 12 см. Вона розроблена для того, щоб поглинати силу тертя кочення краще за попередні класи бруківки. Також плитка з такими розмірами може застосуватися для замощення територій відведених під складські потреби.
Увага!
Важливо!
Всі представлені класи працюють кумулятивно, тобто якщо взяти плитку класу 3, то вона буде підходити для цілей як у своєму класі, так і в 1 та 2.
Для прикладу візьмемо Римський камінь з висотою 6 см. Він належить до 3 класу, а отже він може застосовуватися для 1 класу (виключно пішохідний рух), 2 класу (можливий заїзд легкових автомобілів) та звісно 3 клас (міжквартальні дороги). Просте правило – кожен вищий клас можна використовувати для досягнення цілей нижчого класу.

Збільшення товщини бруківки = зростанню ціни

Стосовно цього рівняння, то воно абсолютно правильне, бо чим більша товщина бруківка, тим більше матеріалу, часу та технологій йде на її виготовлення. Однак, тут теж є свої нюанси. По-перше, однакові за висотою (товщиною) тротуарні плитки можуть відрізнятися в ціні через індивідуальні розміри та характеристики. По-друге, на ціну частково впливають матеріали, технології виготовлення та інші виробничі процеси.
Ось ми й розібралися з деякими тонкощами вибору бруківки. Пам’ятайте, що фізичні параметри вашої плитки важливі, адже правильно зроблений вибір забезпечить вас хорошим настроєм та позбавить мороки на декілька десятків років. Якщо ж ви досі не знаєте, яку бруківку вам придбати, просто напишіть і зателефонуйте нам, ми це візьмемо на себе.
Повний асортимент бруківки від Мій Двір можна переглянути в каталозі, там же можна зручно та швидко оформити замовлення. Звертайтеся, ми завжди раді допомогти.
Купити плити та плитку можна на сайті виробника «Мій Двір».
Більше інформації ви можете дізнатись за телефоном:
0 800 302 103